söndag 25 maj 2014

Matlagning med Team Mackmat: tema England

Mina grannar (med matbloggen Mackmat) och jag har ett gemensamt intresse: matlagning. Vi bestämde oss därför för att, med ojämna mellanrum, ha en gemensam matlagningsdag med speciellt tema. Första gången körde vi tema Vietnam. Dokumenterade inte så mycket den gången, men ett foto fick jag med mig i alla fall:  


Eftersom den dagen och kvällen blev riktigt lyckad, med massor av läcker mat, så började vi planera för nästa. Vi funderade lite hit och dit och ganska tidigt kom förslaget England upp. Första känslan var väl sådär kul, men med lite mer funderande kändes det riktigt bra. Det är kanske inte alldeles enkelt att kämpa emot fördomarna att maten i England är usel och trist. Eftersom vi allihop hade erfarenhet av god engelsk mat så visste vi ganska direkt vad vi ville göra för rätter.
Jag blev serverad riktigt god engelsk frukost på ett Inn i Scunthorpe för många år sedan. Bl a så fanns det tre sorters hemgjord korv som var riktigt läckra! Eftersom jag ju tycker det är roligt att göra korv så bestämde jag mig för att göra en eller två sorter. Förutom det så ville jag göra Yorkshire pudding och Shortbread. 
Vi har tänkt att laga maten tillsammans, men det är ju lite jobbigt att släpa över korvmaskinen så jag gjorde korvarna hemma. Passade även på att baka shortbread i förväg eftersom ugnen behövdes för annat senare. Här är korvsmeten färdig för stoppning, och maskinen trädd med fjälster: 
Korvarna gjordes inte exakt efter recept, men jag använde Cumberland sausage som basidé. Tog i lite fler sorters örter och det var inte till någon nackdel. Följande kryddor hade jag (om jag minns rätt): Salt, svartpeppar, torkad persilja, salvia, muskotnöt, muskotblomma, färsk timjan , färsk mejram och färsk rosmarin. Här är de färdiga korvarna, snyggt ihopvirkade tre och tre i sträng: 
Yorkshire puddingen blev kanske inte så lyckad. Jag förberedde lite för mycket, tror att man ska vispa ihop allting precis innan man ska tillaga dem. Det såg ut som de reste sig bra i ugnen, men de föll ihop när de togs ut. Smaken var det inget större fel på, neutralt, ungefär som en ugnspannkaka.Här är alltså första rätten serverad. Korv, Yorkshire pudding, mushy peas (Mackmat-bidrag), tre olika sorters senap. 
Nästa rätt blev en riktig klassiker: Fish'n chips. Hela denna rätt tillagades av Mackmat, med bravur! Det blev en riktigt fin torskbit, frityrsmet med öl i, såklart hemgjorda chips och som kronan på verket en läcker hemgjord remouladsås. Serverades i "tidningspapper" (papper med tryck men lite mer som smörpapper än tidningspapper). Mycket trevligt  och gott.

Tredje rätten blev också ett bidrag från Mackmat: Shepheard's pie. Mustig, gott kryddad färs under ett täcke av hemgjord potatismos med god smak av muskot och sedan gratinerat i ugn. Väldigt gott detta också! 


Efterrätten blev en Trifle. Ett samarbete, Mackmat köpte in ingredienserna och jag plockade ihop den i martiniglas. Här en bild före. Och ja, vi fuskade lite med färdig sockerkaka och pulvermarsansås. 
Det färdiga resultatet blev riktigt, riktigt bra! Lagom saftigt, fräscht med mycket bär. Som en riktigt god sommartårta men med mindre grädde, vilket passar mig perfekt! Kan tänka mig att att testa med hemlagad vaniljsås och hembakt sockerkaka, det lär blir ännu bättre (ja, kanske inte med min sockerkaka, men om någon annan får baka den...)

Titta så läckert det ser ut med tre lager sockerkaka, marsankräm, jordgubbar och blåbär och grädde. Toppade med mandelflagor och syltat körsbär.

Sista bidraget var då alltså Shortbread. Den blev ju inte så bra... Den pyste ut lite mer åt sidorna än jag var beredd på. Men smaken är det inget fel på, det blev en fin smörig smak med lite kolaarom som kom från muscovadosockret jag hade i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar