torsdag 29 december 2016

Rockjewel lagar: Portergryta på oxsvans

Testade att göra en portergryta med oxsvans. Tog även med en bit nötbog för säkerhets skull, ifall svansen inte skulle ge tillräckligt mycket kött. Måste säga att det blev ytterst lyckat. Finfin höstmat! Jag serverade med ugnsrostad muskatpumpa och potatis. Just pumpans smak fungerade väldigt bra tillsammans med grytan!

Eftersom jag inte använder recept utan lagar mat på känsla och erfarenhet så är detta ungefärliga mängder.
Recept:
Ca 1 kg oxsvans
Ca 0,5 kg nötbog i tärningar
4 stora morötter
2 stora gula lökar
Ca 0,5 l mörk fond eller buljong
0,5-0,75 l porter
ca 15 vitpepparkorn
2 stjärnanis
ca 1 tsk bruna senapsfrön
Salt
Ev ca 2 dl (förvällda) trattkantareller eller annan svamp
Vetemjöl och vatten till redning

Serveras med t ex ugnsrostad pumpa och potatis, eller andra rotfrukter.

Bryn oxsvans och bog i stekgryta. Salta under stekningen.
Häll på lök och morötter och bryn dem lite också.
Häll över buljong och porter och lägg i kryddorna.
Låt koka tills oxsvansköttet släpper lätt från benen, jag kokade i 2 timmar.
Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.
Red av med vetemjöl utrört i vatten så att skyn såsar till sig lite lagom.

Varsågoda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar